Шоколадна, класична та навіть з халвою: ведучі 1+1 Україна поділилися найсмачнішими рецептами пасок

Рецепт паски від ведучих 1+1 Україна: як приготувати
1+1 Україна
Поділитися:

Великдень уже за кілька днів, а ви досі не знайшли улюблений рецепт паски? Ведучі 1+1 Україна Руслан Сенічкін і Валентина Хамайко поділилися власними рецептами, які ви точно захочете повторити.

Великдень — це особливий час, коли домівки наповнюються ароматом свіжоспеченої паски. Через велику різноманітність рецептів щороку ми з особливим трепетом підходимо до його вибору, аби спекти головний великодній символ — паску. 

Цього разу телеведучі 1+1 Україна Руслан Сенічкін та Валентина Хамайко підготували для глядачів справжній святковий скарб — добірку особливих рецептів пасок, які можна не лише приготувати вдома, а й зберегти собі на замітку.

У їхній великодній колекції — класичні смаки й сучасні інтерпретації: ніжна шоколадна паска, оригінальна паска з халвою, ароматний паска-краффін, а також унікальний старовинний рецепт, датований 1863 роком. Попереду — перевірені рецепти, які варті того, щоб стати вашими улюбленими.

Шоколадна паска 

Для тих, хто хоче трохи відійти від класики, але залишитися в межах святкових традицій. Ця паска за рецептом Руслана Сенічкіна — справжній подарунок для поціновувачів шоколаду: насичена, ароматна, із вишуканим смаком. Гості точно проситимуть ще шматочок!

Паска
1+1 Україна

Інгредієнти:

  • Борошно — 450 г
  • Какао — 60 г
  • Дріжджі — 17 г
  • Молоко — 160 мл
  • Вершкове масло — 100 г
  • Цукор — 160 г
  • Яйця — 2 шт
  • Щіпка солі
  • Ізюм — 50 г
  • Шоколадні краплі — 100 г

Для глазурі:

  • Цукрова пудра — 2 склянки
  • Охолоджені яєчні білки — 2 шт

Приготування:

Починаємо з опари. У миску вбиваємо 2 яйця і добре перемішуємо з цукром. Суміш має стати світлою й однорідною. Додаємо розтоплене вершкове масло і знову перемішуємо. Відставляємо миску на деякий час. В іншій мисці з'єднуємо дріжджі з теплим молоком. Поєднуємо дріжджову суміш з яєчною. Накриваємо харчовою плівкою, ставимо в тепле місце і залишаємо на 8–10 годин.

Наступні етапи. В окремій мисці змішуємо просіяне борошно з какао і додаємо до готової опари. Добре вимішуємо, але не забиваємо борошном. Додаємо ізюм, який попередньо запарили в теплій воді, щоб він трохи набух, і шматочки чорного шоколаду.

► Випікання. Тісто готове — викладаємо його у спеціальні форми для паски, які заздалегідь змастили вершковим маслом. Самі форми ставимо в тепле місце, щоб тісто добре підійшло. Випікаємо шоколадні паски в розігрітій до 180 °C духовці до сухої шпажки. У мене це займає приблизно 30 хв.

Готуємо глазур. Цукрову пудру просіюємо через сито, висипаємо у чисту миску або каструлю, додаємо білки. Збиваємо до утворення білої піни. Щойно глазур готова — змащуємо нею паски. Не можна давати глазурі стояти, бо вона засохне.

Прикраси. Готові паски прикрашаємо — горішками, цукатами, кокосовою стружкою — будь-чим до смаку вам.

Паска з халвою 

Руслан Сенічкін зазначає, що це незвичне поєднання вас точно приємно здивує. Халва додає випічці ніжної горіхової нотки й приємної текстури. Така паска точно стане родзинкою вашого великоднього столу та викличе захоплені відгуки від гостей.

Паска
1+1 Україна

Інгредієнти:

  • Борошно — 500 г.
  • Молоко — 150 мл
  • Вершки (33-36 %) — 100 мл
  • Жовтки яєчні — 3 шт.
  • Яйця курячі — 1 шт.
  • Цукор — 125 г.
  • Цукор ванільний — 20 г.
  • Лимон — 1 шт.
  • Халва — 100 г.
  • Родзинки темні, цукати, журавлина — 1 склянка
  • Масло вершкове — 100 г.
  • Дріжджі свіжі — 30 г.

Приготування:

Робимо опару. Змішуємо у посудині теплі вершки із цукром, 4 ложками борошна, додаємо дріжджі. Добре перемішую, щоб дріжджі максимально розчинились. Потім на 30 хв миску відставляємо у тепле місце.

Готуємо тісто. Беремо іншу посудину. Розбиваємо 1 яйце та 3 жовтки, додаємо молоко, цукор та ванільний цукор. Також натираємо лимонну цедру. Цю суміш вливаємо в нашу опару. Додаємо халву та борошно. Вимішуємо тісто, воно має залишатися м’яким. Родзинки, цукати, журавлину варто промити, обсушити й обваляти у тісті, а потім ще раз вимішати. У кінці додайте розтоплене до кімнатної температури масло.

Випікаємо. Покласти тісто у формочки, так щоб тіста була менше половини. Залишити тісто на 3 години в теплому місці. Потім випікайте при 180℃ 45 хвилин. Прикрашаємо глазур’ю, цукатами.

Паска-краффін 

Сучасна інтерпретація паски у форматі популярного крафіна — щось середнє між булочкою й паскою. Вона апетитно шарувата й дуже ефектно виглядає на столі. А ще це шанс здивувати близьких не лише смаком, а й формою!

Паска
1+1 Україна

Інгредієнти: 

  • Борошно — 350 г
  • Яйця курячі — 3 шт.
  • Журавлина сушена — 100 г
  • Родзинки світлі — 100 г
  • Мигдаль — 150 г
  • Масло вершкове — 130 г
  • Апельсиновий сік — 30 мл
  • Молоко — 80 мл
  • Дріжджі сухі — 6 г
  • Куркума 
  • Цукор — на смак (орієнтовно 100–120 г)

Приготування:

Робимо опару. У посудині змішуємо тепле молоко, 1 чайна ложка цукру і дріжджі. Добре перемішуємо і ставимо на 25 хв у тепле місце.

Готуємо тісто. В іншу миску розбиваємо 1 яйце та 2 жовтки, додаємо 2,5 ложки цукру і добре збиваємо. Борошно тричі просіюємо, щоб наситити киснем. У борошно додаємо опару, збиті яйця, розтоплене вершкове масло і апельсиновий сік. Вимішуємо руками. Кладемо тісто в миску і ставимо в тепле місце на 1 годину.

Формуємо краффін. Тісто розкачуємо тоненько, як на штрудель. Змащуємо розтопленим вершковим маслом. Посипаємо сухофруктами, горіхами та ванільним цукром і куркумою. Загортаємо тісто в рулет. Розрізаємо навпіл, але не до кінця. Скручуємо у формі равлика і перекладаємо у формочку на 20 хвилин. Воно має піднятися.

Випікання. Паску випікаємо при температурі 200 градусів впродовж 15 хв. Потім зменшуємо температуру до 180 градусів і ще чекаємо 25 хв.

Старовинний рецепт паски з 1863 року

Цей рецепт має справжню історію. Його коріння — у Києві XIX століття, у родині професора Піскорського. Завдяки ініціативі працівниці музею та Валентині Хамайко, ця паска отримала друге життя. Вона — щільніша, ароматна, зі складною структурою тіста й глибоким смаком. Справжній скарб, що з’єднує покоління!

Паска

Інгредієнти: 

  • Яйця – 3 шт. або жовтки – 6 шт.
  • Борошно – 300 г
  • Гаряче молоко – 200 мл
  • Вершкове масло – 90 г
  • Цукор – 80 г
  • Дріжджі – 20 г
  • Ванільний цукор – 10 г
  • Родзинки – 100 г
  • Журавлина – 100 г
  • Цедра апельсина – 2-3 ст. л цукат
  • Кориця – 1 ч. л 
  • Кардамон – ¼ ч. л 

Приготування: 

Готуємо тісто. Молоко доводимо до кипіння, після наливаємо і змішуємо з борошном. За оригінальним рецептом на 2 паски нам потрібно 3 яйця, але краще замінити 3 яйця на 6 жовтків. Жовтки ретельно розтираємо з цукром. Як тільки жовтки побіліли, додаємо до них заварене тісто. Сюди ж додаємо свіжі дріжджі й лише 250 г борошна і ні грама більше. Поступово, до вже вологого тіста, вмішуємо м’яке масло.  
 
Ретельно вимішуємо тісто. Тісто виходить досить липке. Така консистенція може багатьох налякати і захочеться додати борошна, але не варто цього робити. Краще скористайтеся міксером, який справиться із задачею за 5-7 хвилин. Якщо ж міксера немає, то просто приділіть цьому тісту 15-20 хвилин часу для замісу. Готове тісто залишаємо на 1 годину для «відпочинку». 
 
Додаємо інші інгредієнти. В оригінальному рецепті до паски додають корицю, кардамон, мускат і помаранчеву кірку, а значить, в ХІХ ст. в Україні вже були апельсини. Знімаємо шкірку з апельсина  і отримуємо тоненьку шкіру без білої не потрібної частини. Потім ріжемо її на маленькі смужки і варимо в цукровому сиропі, а родзинки та журавлину замочуємо в алкоголі. Щоб рівномірно розподілити по тісту вишні, родзинки та цедру, а також забрати зайве повітря, ви можете його розтягнути або розкотити на поверхні. Частину тіста можемо залишити для прикрашання паски зверху. До замочених сухофруктів додаємо невелику кількість кориці та кардамону. 
 
Випікаємо. Загортаємо тісто і розділяємо на дві частини так, щоб усі родзинки були заховані всередину. Зверніть увагу, що тісто має займати третину форми. Паску випікати в духовці при температурі 175 градусів протягом 35 хвилин.

► Прикраси. В оригінальному рецепті паска прикрашалась зверху хрестиком, що було традиційно для ХІХ ст. Залишаємо паски в тиші та теплоті на цілу годину. 

Класична паска

Ніжна, пухка, з ароматом ванілі та родзинок — саме такою ми уявляємо паску з дитинства. Це традиційний рецепт, перевірений часом, який точно створить святковий настрій. Ідеальний вибір для тих, хто цінує смак справжньої домашньої випічки.

Паска
1+1 Україна

Інгредієнти для опари:

  • Молоко – 120 мл
  • Борошно – 1 ст. л
  • Цукор – 1 ст. л 
  • Дріжджі – 15 г
  • Для тіста:
  • Вершкове масло – 100 г
  • Цукор – 80 г
  • Жовток – 4 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Борошно – 550 г
  • Курага, родзинки до смаку

Приготування:

Робимо опару. Для опари візьміть тепле молоко, борошно, також цукор і живі дріжджі. 

Тісто. В окремій місткості змішуємо вершкове масло кімнатної температури масла і цукор.  Далі додаємо 4 жовтки і 2 цілих яйця і мішаємо. Додаємо опару – обережно на невеликій швидкості змішуємо. Якщо у вас немає блендера – все це можна робити спокійно вінчиком у мисці. У нашу готову суміш додаємо трохи борошна і замішуємо тісто у місткості, а потім на дошці руками.

Вимішуємо тісто. Коли тісто перестане приставати до рук – борошна більше не треба. Тісто вимішуємо потроху, впродовж приблизно 10 хвилин. Наша паска має бути легкою, пухкою, а запорука того – правильне вимішування тіста. Щоб були в середині пухирці й тісто 100% піднялося – треба його не сильно кидати на дошку і знов вимішувати кількома рухами. Далі кладемо тісто в миску, і в тепле місце. Не забуваємо накрити рушничком приблизно на півтори-дві години.

Формуємо паску. Сухофрукти змішуємо з тістом і розливаємо по формочках. Тісто має заповнити кожну формочку приблизно на третину. Тісто у формочках має піднятися у теплому місці. Потім формочки залишаємо у печі – 190 градусів – запікаємо впродовж 15 хв. Згодом зменшуємо температуру до 160 градусів і запікаємо ще 30 хвилин.

► Прикраси. Прикрашаємо готові пасочки глазур’ю і посипкою, солодкими фігурками або сухофруктами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хімічна пастка у фарбованих яйцях на Великдень: Костянтин Грубич пояснив, як зробити святкову традицію безпечною

Новини по темі
Всі новини