Ці продукти зроблять вас щасливими: дієтологиня розповіла, що варто їсти, щоб покращити настрій
Дієтологиня й ендокринологиня Наталія Самойленко у Сніданку з 1+1 пояснила, які продукти допомагають покращити емоційний стан, зменшити стрес і активізувати гормони щастя.
Чи може звичайна їжа зробити нас щасливішими? Лікарка-дієтологиня й ендокринологиня Наталія Самойленко запевнила, що так. Вона розповіла, що наш психоемоційний стан значною мірою залежить від того, що ми їмо, адже саме харчування впливає на вироблення головних гормонів щастя, таких як дофамін і серотонін, а також на зниження рівня кортизолу — гормону стресу.
Що таке гормони щастя
В основі гарного настрою людини — три ключові речовини.
- Дофамін — нейромедіатор, що викликає задоволення та мотивацію.
- Серотонін — гормон тривалого спокою та емоційного балансу.
- Кортизол — гормон стресу, надмірна кількість якого шкодить організму.
Дофамін — це про задоволення
Дофамін відповідає за відчуття радості, мотивації й задоволення, він стимулює нас до дій і дає яскравий емоційний підйом. Цей нейромедіатор активно виробляється, коли ми досягаємо цілей або отримуємо приємні враження. Проте також його можна підтримувати через правильне харчування.
Дофамін синтезується завдяки вживанню корисних жирів, солодких фруктів, темного шоколаду та білкових продуктів — зокрема, бобових. Ще один природний спосіб підвищити рівень дофаміну — це фізична активність. Регулярна руханка або навіть проста щоденна прогулянка здатна дати організму потрібну порцію дофаміну, який ми заслужили.
Гормон спокою — серотонін
Серотонін, на відміну від дофаміну, діє не імпульсивно, а довготривало. Його ще називають — гормоном спокою, адже він допомагає підтримувати внутрішній баланс, гарний настрій і якісний сон.
Цікаво, що більша частина серотоніну — приблизно 90% виробляється не в мозку, а в кишківнику. І для цього нашому організму необхідна здорова мікрофлора. Саме тому надзвичайно важливо дбати про корисні бактерії: вживати достатню кількість рослинної клітковини, їсти овочі, фрукти, зелень, бобові, цільнозернові продукти.
Кортизон — каталізатор стресу
Не менш важливо знати й про роль кортизолу. Це гормон, який організм виділяє у відповідь на стрес. У нашій реальності — особливо зі стресовими подіями та постійної напруги — рівень кортизолу у більшості людей є підвищеним, а це має згубний вплив на здоров’я.
Лікарка радить простий, але ефективний спосіб, як можна допомогти собі — ретельно жуйте їжу. Жування активує щелепні м’язи, а це сприяє зниженню рівня кортизолу. Окрім цього, варто обмежити вживання кофеїновмісних напоїв, особливо у другій половині дня — це теж важливо для стабілізації гормонального фону.
Наталія Самойленко наголошує, що розуміння цих процесів — ключ до емоційного добробуту та здорового довголіття. Ми не можемо уникнути стресу повністю, але можемо навчитися правильно взаємодіяти з власним організмом: через харчування, рух і турботу про мікрофлору. Це ті прості речі, які мають величезне значення для нашого щоденного щастя.