Скільки нітратів у весняних огірках: у Сніданку з 1+1 з'ясували, де безпечніше купувати ранні овочі
Весна — час перших овочів на прилавках. Редиска, молода капуста, огірки — усе виглядає апетитно, але чи справді вони безпечні для здоров’я?
У Сніданку з 1+1 вирішили з’ясувати, що насправді ховається за привабливим виглядом ранніх та тепличних овочів, і перевірили їх за допомогою сучасного нітратоміра.
У межах експерименту журналісти вже перевірили редиску та молоду капусту. Результати виявилися неоднозначними: у редисці зафіксували підвищений вміст нітратів, тоді як капуста виявилася цілком безпечною. Цього разу під прицілом нітратоміра — тепличні огірки. Тож що покаже нове тестування?
Огірки купили на трьох локаціях: у супермаркеті, на ринку та на ярмарку. Усі овочі пройшли однакову перевірку — кожен протестували нітратоміром.
► Першим до тесту потрапив огірок з ринку. При допустимій нормі 400 мг/кг прилад показав 170 — результат у межах безпечного.
► Другим перевірили огірок з ярмарку — 190 мг/кг, що також відповідає нормі.
► І нарешті, зразок із супермаркету, який за поширеними стереотипами точно має завищений вміст нітратів. Проте прилад зафіксував тут найнижчий показник — 130 мг/кг.
Результати експерименту виявилися обнадійливі. Весняні тепличні огірки з супермаркету, ринку та ярмарку можна сміливо додавати до салату. Усі три зразки огірків виявилися безпечними для споживання та не перевищили допустимі норми.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки нітратів у весняних овочах: Сніданок з 1+1 перевірив, де безпечніше купувати молоду капусту — на ринку чи в супермаркеті