Може загрожувати і худим людям: вчені відкрили новий тип діабету, який складно діагностувати

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Вчені відкрили новий тип діабету, який складно діагностувати
Freepik
Поделиться:

Міжнародна діабетична асоціація в Таїланді офіційно визнала новий п’ятий тип діабету. Цей тип не пов'язаний із зайвою вагою, як другий тип, а, навпаки, — із хронічним недоїданням.

Його особливості, симптоми, механізми розвитку, а також групи ризику прокоментувала лікар-ендокринолог Олена Зінченко у Сніданку з 1+1. Найпоширенішими залишаються перший та другий типи діабету.

  • Перший — це аутоімунне захворювання, коли клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін, руйнуються.
  • Другий — пов'язаний із зайвою вагою та інсулінорезистентністю.

Проте нещодавно науковці офіційно визнали ще один тип — п’ятий. Його особливість у тому, що він виникає через тривале недоїдання, особливо у ранньому дитинстві. У таких пацієнтів спостерігається порушення розвитку підшлункової залози, через що орган не може повноцінно виробляти інсулін.

Раніше цей тип діабету довгий час ігнорували або не визнавали через відсутність доказової бази. Тепер же створена спеціальна робоча група, яка працює над оновленими протоколами діагностики та лікування.

Хто в групі ризику?

Перш за все — це худорляві люди з індексом маси тіла нижче 19, особливо ті, хто в дитинстві недоїдав. Також це мешканці країн із низьким і середнім рівнем доходу. Саме в таких умовах найчастіше формується хронічне недоотримання поживних речовин.

П’ятий тип діабету часто плутають із першим, тому що симптоми подібні. Люди не набирають вагу, навіть при достатньому харчуванні, або безпричинно худнуть, маючи при цьому нормальний чи підвищений апетит. Серед інших симптомів:

  • хронічна втома;
  • часте сечовипускання;
  • постійне відчуття спраги;
  • сухість шкіри;
  • погане загоєння ран;
  • у дітей — порушення фізичного розвитку.

Експертка заспокоює, що він, як і будь-який інший тип діабету, лікується, але теж має свої особливості: 

«Наразі потрібен час для розробки протоколів. Небезпека полягає в тому, що таким пацієнтам вводили інсулін, думаючи, що це перший тип. А це, врешті решт, було неефективно Але вже винайдено новий протокол, який надалі ще буде вдосконалюватись». 

«Особливу увагу варто приділяти раціону з високим вмістом білка, трохи зменшити кількість вуглеводів, які стимулюють вироблення інсуліну, і обов’язково коригувати дефіцит вітамінів та мінералів», — додає лікарка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не довше 3 днів у холодильнику: експертка пояснила, скільки можна зберігати паску, яйця та інші продукти з великоднього столу

Новости по теме
Все новости